donderdag 27 oktober 2022

Laatste SMC-bericht 2022

Der Lebenskreis, ca 1240 - Hildegard von Bingen, Liber Divinorum Operum - Staatsbibliotheek Lucca
Der Lebenskreis, ca 1240 Hildegard von Bingen, Staatsbibliotheek Lucca
Na 27 jaar stopt het SMC. Dat heeft een privé gezondheidsreden.

Ondergetekende Ernest Spronck stapt vanwege de ontwikkelingen rondom zijn spierziekte middels euthanasie uit het leven op dinsdag 1 november 2022. 


Dit bericht is op 27 oktober 2022 geschreven door Ernest Spronck. Als u een reactie geeft op dit bericht, wordt dit doorgestuurd aan Irene.


Uitnodiging slotakkoorden

Als zeer gewaardeerde SMC-relatie nodig ik je uit om te komen naar de crematie- en uitvaartplechtigheid op maandag 7 november om 15.30 uur in de aula van crematorium Sterrenheuvel, Vergierdeweg 453 in Haarlem.

Na het inhoudelijke gedeelte is er gelegenheid in de lounge om met een hapje en drankje herinneringen te delen.

Programma

Het programma bestaat uit twee gedeelten. Het eerste deel is meer algemeen-geestelijk van toon.In het tweede deel krijgen familieleden en persoonlijke vrienden en relaties de gelegenheid iets naar voren te brengen. 

Echtgenote Irene van Volkom neemt de algehele aftrap.

Ik vind het een hele eer dat Maurice Knegtel en Jan Seeleman in het eerste deel acte de presence gaan geven.


Ingewijd in de Boeddhistische meditatie praktijk

Maurice is officieel bekrachtigd in de Soto Zen Traditie en oprichter van en als leraar en priester verbonden aan Stichting Izen, Integrale Zen. Ik heb Maurice ruim 25 jaar meegemaakt. Door hem ben ik breed en diep ingewijd in leer en beoefening van de Boeddhistische meditatiepraktijk.

Maurice gaat aansluiten bij de Parinirvana Sutra over de laatste levensmaanden van de historische Boeddha, beschouwingen van die Boeddha over leven en dood.

Herijking van tradities en in ruimer perspectief geplaatst

Jan is emeritus predikant van de Protestantse Kerk Nederland en verleent nog steeds zijn geestelijke en liturgische diensten aan diverse plaatselijke kerkelijke gemeenschappen in Haarlem en omstreken.

Ik ben zelf streng gevormd in de Rooms-Katholieke en kloosterlijke traditie, waar ik me vanaf 1966 rigoureus van heb afgewend. Maar het contact met Jan heeft me buitengewoon geholpen om die tradities te herijken en in ruimer perspectief te plaatsen.

Maatschappijkritisch zijn

John Bassant sluit dit gedeelte af. John is mijn levensvriend. 
Ik ken hem vanaf ons 12e jaar, het begin van onze samen gedeelde semenarietijd.

In mijn universitaire en jongvolwassen jaren en nog lang daarna heb ik van hem als van geen ander geleerd hoe je maatschappijkritisch kunt worden en blijven.Jan gaat stilstaan bij het schokkende boek Prediker.


Mijn favoriete muziekstukken

We gaan ook bepaalde muziekklanken horen. Uit Die Zauberflöte van Mozart de ouverture, uit het 2e deel van Beethovens' 7e symfonie het andante, en de orgel toccata en -fuga in D mol BWV 565 van J.S. Bach. Op dit laatste was ik als priesterstudent en destijds zelf organist zeer gesteld.

Il Duomo (12e eeuw CE - Monreale Palermo

Het Beethoven andante was het leitmotif in de door mij in de jaren 2010 meegemaakte voordrachten van Jules Schellevis. "Daar vertrekt een trein naar Sobibor", Jules heeft de Sobibor Holocaust zelf meegemaakt en haar overleefd. Zelf oorlogskind zijnde ben ik de Holocaust gaan zien als het grootste drama uit de menselijke geschiedenis. Mozart is lange jaren mijn favoriete componist geweest en Die Zauberflöte mijn favoriete Mozart Opus.


Een nieuw mens-zijn

Die Tafelrunde König Friedrich II - Adolph von Menzel (1850) - Park Sanssoucis, Potsdam
Die Tafelrunde König Friedrich II
Park Sanssoucis, Potsdam
Alle hulde verdienen het Haarlems Platform voor Religie en Levensbeschouwing en het Genootschap Spiegelreis. 

Door beide wordt iets gedaan dat van grote waarde is voor een nieuw mens-zijn en een nieuwe mensheid.

Ik ben er dankbaar voor dat ik bij hen de gelegenheid heb gekregen om de religieuze vraag opnieuw te stellen en er nieuwe antwoorden op te zoeken. 

Dit verzoent mij met het feit dat het me niet is gelukt mijn planeet-verhaal, het ecolab, afdoende af te ronden.

Het planeet-drama komt wat mij betreft als drama direct na de Holocaust.


Spiritueel management schrijfgenoot

Hulde ook aan Ton Rijkers. Ooit mijn denk- en schrijfgenoot, vanaf 1995. Met als tastbaar resultaat het boek "Spirituele Actie - spiritueel handelen in het dagelijkse leven", 2014.

Ons contact heeft grotelijks bijgedragen aan mijn methodische uitwerking van de idee van spiritueel management.


Tenslotte

Ik neem mijn dankbaarheid jegens mijn lieve levensgezellin Irene mee naar de andere levensoever. Om haar nooit aflatende stimulering en dienstbaarheid.

Met vriendelijke groeten,

Ernest Spronck

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een bericht achter